Arpanetist Facebookini – Interneti kujunemislugu

Teadetetahvlid

Üks varajane interneti-nähtus, mis sai alguse enne 1991. aastat ja on sellest ajast peale muutunud ebaoluliseks, on teadetetahvlisüsteemid (Bulletin Board Systems – BBS). BBS-id olid esimesed võrgukogukonnad, kus kasutajad said arvutimodemi kaudu, terminali kasutades, sisse logida, sõnumeid postitada ja teistega teavet vahetada.

BBS-id muutusid populaarseks 1980. aastatel, eriti arvutihuviliste ja -harrastajate seas, et teistega suhelda ja oma huvide kohta teavet jagada. Kuna aga internet sai laiemalt kasutusele võetud, hakkas BBS-ide populaarsus langema ja lõpuks vananes.

World Wide Web ja muude võrguteenuste, nagu kiirsõnumid ja sotsiaalmeedia, tõus asendas vajaduse BBS-ide järele. Need uued tehnoloogiad pakkusid täiustatud funktsioone, nagu multimeediumisisu ja reaalajas suhtlus, mistõttu tundusid BBS-id võrreldes aegunud ja piiratud.

Vaatamata nende tähtsusele interneti algusaegadel ei ole BBS-id enam meie võrguelu oluline osa. Kuigi nad olid kunagi veebitegevuse ja kogukonna keskus, on nad asendatud kaasaegsemate ja võimekamate veebiplatvormidega.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kuigi teadetetahvlisüsteemid mängisid interneti varases ajaloos olulist rolli, on need nüüdseks nostalgiliseks mälestuseks möödunud ajastust ja muutunud tänapäeva digimaastikul ebaoluliseks.

E-post

Varajane interneti-nähtus, mis on tänapäeval jätkuvalt aktuaalne, on e-mail. E-post, e-mail ehk elektronpost võeti esmakordselt kasutusele 1960. aastatel, kuid alles 1980. ja 1990. aastatel hakati seda laialdaselt kasutama.

E-post muutis inimeste suhtlemisviisi, võimaldades inimestel koheselt üksteisele sõnumeid saata, maksmata postikulu. See uus võimalus kiiresti sõnumeid saata on muutnud meie äritegevust ning sellest on saanud suur osa meie isiklikust ja tööelust.

Kuigi e-posti välimus ja funktsionaalsus on aastate jooksul uute tehnoloogiate tulekuga muutunud, jääb selle põhiprintsiip samaks. Tänapäeval on meil e-posti jaoks täiustatud tööriistad, sealhulgas meilikliendid, veebipõhised- ja mobiilirakendused, kuid e-post on jätkuvalt usaldusväärne ja mugav suhtlusviis.

Teine e-posti aspekt, mis on vastu pidanud, on rämpspost ehk soovimatud kirjad, mis on olnud püsiv probleem alates e-kirjade loomisest. Vaatamata üksikisikute ja organisatsioonide jõupingutustele rämpsposti hulga vähendamisel on see paljude kasutajate jaoks endiselt suur probleem.

Üldiselt on e-post osutunud vastupidavaks tehnoloogiaks, mis on ajaproovile vastu pidanud ja mängib meie elus tänapäevalgi olulist rolli. Olenemata sellest, kas suhtleme sõprade, pereliikmete või kolleegidega, on see meil endiselt oluline vahend ühenduses püsimiseks.

Minu arvates on e-post üks tähtsamaid ja mõjukamaid leiutisi varase interneti aegadest, ilma milleta tänapäeval hakkama ei saa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started